MEJÄ-kokeen tulokset
19.05.2019 Ylämaa

Koesihteeri 5.1.0 Build Alf.2

Järjestäjä: Tervajoen metsästäjät ry
Kokeen ylituomari: Kukkola Asko (646354)
Muut tuomarit: Helle Riitta (368534)
Kokeen vastaava toimitsija: Suikkanen Jesse (4237970)
Kokeen sihteeri:
Kokeen emäntä: Taskula Raili ja Kauvo Laura
Sää:

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Tervajoen metsästäjät ry.
Jälkimaastot olivat Tervajoen metsästäjät ry, tukikohtana oli Tervajoen metsästäjien maja / Tervakumpu.
Ylituomarina oli Asko Kukkola (Kouvola). Hän arvosteli koirat jäljillä AVO 1 - 2 ja 5 ja VOI 7 - 9.
Toisena tuomarina oli Riitta Helle (KOTKA) arvostellen koirat jäljillä AVO 3 - 4 ja 6 ja VOI 10 - 12.
Vastaavana koetoimitsijana oli Jesse Suikkanen (LAPPEENRANTA), joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu.
Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli riittävän hyvin piilomerkatut.
Sää oli Aurinkoinen ja lämmin.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin koe aamuksi sulatettuja, tuoreelta pakastettuja hirven sorkkia.
Riistahavaintoina Sorsa, Metsäkanalintuja.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi.
Koe päättyi kello

 

AVO-koirat

Parsonrussenllinterrierinarttu, s. Rek. no FI27979/17
Tammenkolon Qarma is a bitch AVO 0
Räty Hanna 0 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Hanna Räty

Koiralle osoitetaan alkumakuu, mikä nuuhkaistaan pikaisesti ja lyhyellä liinalla ohjaten matkaan. Jo alkukrepityksen aikana koira näytti, että tänään taitaa kaikki muu kiinnostaa enemmän kuin verijälki. Pian krepityksen jälkeenlähdettiinkin tutkailemaan maastoja jäljen sivulle aina 1. hukkaan asti. Uusi alku ja hetken matkaa jäljellä kunnes taas keksitään muut tuoksut, 2. hukka. Uusi startti ja haahuilemalla 1. kulman tuntumaan, kulmakin löytyy ja nopealla pysähdyksellä osoitetaan. Kaarretaan kulman taakse ja sieltä taas omille poluille ja 3. hukka. Koe keskeytyy ja harjoitellen kaadolle. Tänään ei verijälki jaksanut kiinnostaa.

 

Parsonrusselinterrierinarttu, s. 27.03.2016 Rek. no FI26762/16
Tammenkolon Killer Queen AVO 0
Taskula Sami 0 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Sami Taskula

Koiralle Osoitetaan alkumakuu mitä tutkitaan huolella ohjaajan jo hapuillessa matkaan. Alku krepityksen jälkeen tehdään useampi pieni pyörähdys jäljen sivuille ja yhden vähän isomman sivulenkin jälkeen löytyy "mäyrän" kolo johon pyritään kaivautumaan. 1 hukka. Uusi alku ja sitten edetäänkin reipasta kävelyvauhtia lähes ensimmäiselle kulmalle. Kulman tuntumassa pyöritään jäljen ulko ja sisäpuolella ja lopulta löytyy verijälki kulman ohittuessa. Pian kuitenkin unohtuu mitä oltiin tekemässä ja ajaudutaan hukkapolulle. 2 hukka. Uuden alun jälkeen mennään taas mallikkaasti lähes toiselle kulmalle. Kulman läheisyydessä oleva suokosteikko houkuttaa kolmanteen hukkaan asti. 2 kulmalta harjoitellaan kaadolle mikä osoitettiin mallikkaasti. Tänään koko matkan ajan oli lounasbaari avoinna koiran napsien naposteltavaa ja sitä rouskutellen. Lisäksi muut tuoksut houkuttelivat ja ajoitellen motivaation puute vaivasi ensikertalaista jäljestäjää.

 

parsonrussellinterrieriuros, s. 14.04.2017 Rek. no FI27983/17
Tammenkolon Quasimodo AVO 0
Laine Alexandra 0 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Alexandra Laine

Lähtömakaus tutkitaan hyvin. Käyttää jäljestäessään maa sekä ilmavainua. Etenee rauhallisesti jälkeä, mutta itse jäljestys on epävarmaa metsän tutkimista ja kaikkia hajuja pitää varmistaa, mitä maastosta löytyy. Näin siis edetään, välillä jäljellä, välillä muita hajuja tutkien. Osuuden puolessavälissä poistutaan jäljeltä suoraan tielle ja ensimmäiseen hukkaan. Palautuksen jälkeen sama jäljestystyyli jatkuu. Saavutaan kulmalle, missä makaus merkataan hyvin, mutta jatketaan kulmalta suoraan jäljeltä pois päin toiseen hukkaan. Palautuksen jälkeen etsii vettä ja kun sitä löytää, vetää antaumuksella pää kiven alla, sammakkoasennossa vettä sisäänsä. Kymmenen litran koira juo viisitoista litraa vettä ja olo ja eteneminen käy kovin raskaaksi. Niinpä ennen toista kulmaa, poistuu koira kolmannen kerran pois jäljeltä hukkaan asti ja koe keskeytyy. Koira viedään kaadon tuntumaan ja annetaan löytää kaato, mistä ollaan mielissään. Tänään jäljestysvarmuus ei ollut vielä riittävä annettuun tehtävään nähden. Lisäharjoittelulla sitä saadaan lisää.

 

Amerikan kettukoirauros, s. 17.06.2016 Rek. no ER39851/16
AVO 0
Asikainen Mika 0 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Mika Asikainen

Lähtömakaus tutkitaan hyvin ja saa hyvän ohjatun lähdön. Koira ehtii edetä jälkeä vain kaksikymmentä metriä, kun valjaat pettävät ja koira laittaa turbovaihteen päälle ja häviää horisonttiin. Rientomarssia sorkalle, minne koira ilmestyy kuuden minuutin kuluttua. Sorkasta on hyvin onnellinen. Hyvän alun jälkeen koiraa ei voida arvostella, mistä johtuen tänään nollatulos.

 

Lyhytkarvainen Mäyräkoirauros, s. 11.08.2016 Rek. no FI45446/16
Carosan take it all AVO 3
Lehtinen Tarja 20 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Lehtinen Tarja

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 2 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 2 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 1 pistettä

Koiralle osoitetaan alkumakuu, mikä tutkitaan nopeasti ja sitten lyhyellä liinalla kehujen saattelemana, mukava vauhtiseen jälkityöhön. 1:llä osuudella pari hyvin pientä sivu pistoa ja yksi isompi mikä johtaa aina ensimmäiseen hukkaan asti. Uusi alku vähän ennen kulmaa. Kulma ohittuu laajan tarkistus kierroksen tähden, kun uusi osuus löytyy sivulta tultaessa. Toisella osuudella muutama laajempi lenkki sivulla. Toiselle kulmalle suoraan, makuu nopeasti pysähtymällä. Kulmalta yli reilun matkaa, Kuunnellaan käen kukuntaa ja hoksataan, että jälkihän jäi tuonne. Jatketaan viimeiselle osuudelle. Suurin osa osuudesta hyvin, vain muutamat laajemmat tarkistelut. Vähän ennen sorkkaa jäljen sivulle ja sorkan sivusta ohi, 2. hukka. Uusi alku puhtaalta jäljeltä ja varovasti sorkalle sen osoittaen. Tänään osoitettiin ajoittain todella hyvää jäljestystä. Turhat tarkistelut pois niin tulokset paranee kyllä.

 

Akitanarttu, s. 10.09.2017 Rek. no FI49175/17
Gogatsu Kensha No Eiyu Kuma AVO 2
Viiliäinen Terhi 33 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Petri Karvonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Kuma tutkii hyvin lähtömakauksen ja lähtee etupäässä maavainuiseen jäljestykseen. Ensimmäinen osuus välillä jäljellä, välillä jäljen vieressä jäljen suunteisesti kulkien. Ensimmäinen kulma oikaistaan ja makaus jää merkkaamatta. Toinen osuus mallikasta jäljestystä, sitä ei kyykäärmeetkään haittaa, joita saatiin lyhyellä matkalla laskettua kolme kappaletta. Hyvin kulmalle, missä makaus merkataan riittävän hyvin. Kolmannen osuuden suunta vähän haetuttaa, mutta kuitenkin löytyy. Hyvää, varmaa jäljestystä, kunnes ajautuu hirvenjälkien perään jatkaen sitä aina hukkaan asti. Palautuksesta jatkaa loppujäljen hyvin aina kaadolle asti, minkä osoittaa hyvin. Rodunomainen ylväs olemus uroksella ja raamikas miesohjaaja, joka pystyy yllättävän siroihin, ballerinamaisiin juoksuaskeliin aika ajoin, kun koirakin lisä etenemisvauhtia. Tänään riista sotki hyvän jäljestyksen, mutta ei huolta, näillä näytöillä tulevaisuus on teidän, kunhan riista ei pääse sotkemaan hyvää jäljestystä.

 

VOI-koirat

Suomenajokoiranarttu, s. 15.06.2012 Rek. no FI43506/12
Ruunajoen Myrtti VOI 0
Suikkanen Jesse 0 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Hanna Sinkko

Koiralle näytetään alkumakuu, mitä tutkitaan ja sitten lyhyellä liinalla kannustaen matkaan. Jälkeä edetään rauhallista kävelyvauhtia jäljellä tai sen välittömässä läheisyydessä. 1. osuudella vain pari pientä pistoa. Aivan kulman tuntumaan tultaessa lähdetään tarkastelemaan muita jälkiä. 1. hukka. Uusi alku. 2. osuus hyvin. 2. kulma, jolla katko verestyksen loppuun ja haarukoiden tausta ja sivustoa ja jäljentekijöiden jälkiä apuna käyttäen uudelle osuudelle. 3. osuus hyvin jäljellä. 4. osuudella alussa yksi pieni pisto ja puolenvälin jälkeen törmätään piiskanheilutushajuihin ja 2. ja 3. hukka tulevat perä jälkeen. Kaadolle harjoitellen, mikä osoitetaan hyvin. Makuista 1. riittävästi, 2. ohi, 3. kävellään yli ja 4. napataan vauhdista. Tänään muut tuoksut houkuttivat liian kanssa "pupukoiraa".

 

Pitkäkarvainen mäyräkoiranarttu, s. 15.01.2010 Rek. no FI17099/10
Pikkuvilhin Bianca VOI 2
Härkönen Anu 34 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Anu Härkönen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Lähtömakaus tutkitaan hyvin. Lähdetään maavainuiseen jäljestykseen. Eteneminen on ihanaa, mäyrismäistä menoa ja ohjaajan narun käsittely on taivaallista. Ensimmäinen osuus loistavaa jäljestystä jäljen päällä. Kulmalla katkos, jonka Anna selvittää malliksi kelpaavalla tavalla. Ensin varmistetaan kulma ja katkon mallisesti nopeasti selvitetään, seuraavalle osuudelle. Toinen osuus yhdellä lenkillä hienosti kulmalle, mikä tarkistaen. Kolmannella osuudella ohjaaja hörsii lentävää lihaa kurkkuunsa ja köhii puolen osuuden verran sitä ulos. Annaa tämä ei aikaansaa muuta kuin ihmetystä, että onpa outo kehoitussana. Hyvin kulmalle, mikä tarkistaen. Viimeinen osuus hyvin kahdella pienellä lenkillä aivan kaadon viereen, mikä ohitetaa kahdella metrillä ja jatketaan sorkan tuojan jälkiä hukkaan asti. Palautuksesta suoraan kaadolle, jonka osoittaa selvästi. Makauksista ensimmäinen osoitetaan erittäin hyvin, toista arpoo kummalta puolelta jatkaa ja ohittaa makauksen, kolmas ja neljäs osoitetaan. Hyvä jäljestäjä, jolle tänäänä sattui vahingossa kaadon ohitus. Muutoin varmaa, kokeneen koiran jäljestystä

 

Pitkäkarvainen kääpiömayräkoirauros, s. 29.05.2017 Rek. no FI38444/17
Simply Tan Fredimercuri VOI 1
Nurmi Marita 40 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Marita Nurmi

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Tutkii lähtömakausta hyvin ja lähtee rauhalliseen maa- ja ilmavainuiseen jäljestykseen. Ensimmäinen osuus kahdella pienellä lenkillä hyvin kulmalle, missä myös katkos. Ensikertalaista voittajaluokan jälkeä jäljestävää koiraa moinen tilanne ihmetyttää. Jälki hävisi ja sitä aletaan etsimään. Pyöritään kulman takana ja aletaan rengastamaan katkoa ja kun keksii, miten katko selvitetään, lähtee kulkemaan katkon päälle ja sen riittävän nopeasti myös selvittää. Toinen osuus on tänään pitkä ja se myös selvästi verottaa koiran voimia ja uskoa jäljen selvittämiseen. Osuuden loppupuolella pyöritään jäljen molemmin puolin, mutta jostain koira ammentaa voimia jatkaa. Kulma otetaan tarkasti ja aivan kuin koira olisi saanut piristysruiskeen, koska jäljestysnopeus ja varmuus paranevat selvästi. Eli kolmas osuus hyvin, kulma tarkasti ja viimeinen osuus matalakiitoa kohti sorkkaa, minkä löytää ja osoittaa selvästi käyden kiepille sorkan kanssa, sitä halien. Makauksista kaksi osoittaa selvästi, kaksi ohittaa puolella metrillä. Tänään koiran voimia veroittaa helteinen sää.

 

Englanninspringerspanieliuros, s. 21.02.2009 Rek. no FI19292/09
Ancer´s Othello VOI 1
Paunonen Marko 45 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Marko Paunonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koiralle osoitetaan alkumakuu, mikä nuuskaistaan pikaisesti ja lyhyellä liinalla ohjaten matkaan. Jälkeä edetään reipasta kävelyvauhtia jäljellä ja aaltoillen sen molemminpuolin. Koko matkan aikana tehdään vain pari pientä pyörähdystä, yksi aavistuksen laajempi ja yhdellä käydään vilvoittelemassa ojassa. Kaadolle suoraan, mikä osoitetaan hyvin. 1. kulma, jolla katko verestyksen loppuun ja tausta ja sivu tarkistaen ja jäljentekijöiden jälkiä apuna käyttäen uudelle osuudelle. 2. ja 3. kulmalla laajahkot taustan tarkistukset. Makuista 1. osoitetaan riittävästi, 2. & 4. makuu nopeahkolla pysähdyksellä. 3. vain juuri ja juuri pysähtyen. Hyvä, rauhallinen suoritus konkarilta.

 

Pitkäkarvainen Mäyräkoirauros, s. 13.04.2009 Rek. no FI30432/09
Grand Dame`s Thunder VOI 1
Kemppainen ja Lukkari Pasi ja Päivi 45 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Pasi Kemppainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Koiralle osoitetaan alkumakuu, mitä syödään antaumuksella. Lopulta ohjaaja hoputtaa jo jälkihommiin. Jälkeä edetään reipasta kävelyvauhtia aivan jäljellä tai sen välittömässä läheisyydessä.1:ltä osuudelta kaksi aivan pientä pistoa jäljen sivulle. 1. kulma, jolla katko veretyksen loppuun ja "kontionjälkiä" ja tuulta apuna käyttäen vaivatta uudelle osuudelle. 2. osuuden alkupuolella tarkastetaan tuoreet sorkan jäljet ja vaatii muutaman kehoituksen, jotta vaihdetaan taas verijälkeen. Osuuden puolenvälin paikkeilla yksi sivupisto. 3. osuudella pari pientä pistoa ja 4. osuus tarkasteluitta. Kaadolle tullaan tuulen tuoman tuoksun perässä ja osoitetaan se hyvin. Makuista 1. & 3. osoitetaan riittävästi, 2. syödään ja 4. vain nopealla pysähdyksellä. Sorkan jälkien tarkistusta ja muutamia pyörähdyksiä lukuunottamatta hieno suoritus konkareilta.

 

Cockerspanieliuros, s. 08.11.2013 Rek. no FI10473/14
Triplet Finlandia VOI 1
Suikkanen Jesse 46 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Jesse Suikkanen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Ohjaaja ja koira yhdessä tutkivat lähtömakauksen hyvin. James lähtee hyvin jäljelle, käyttäen etupäässä maavainua. Etenee jälkeä ihanne ajassa. Ensimmäinen osuus mukavaa, mallikasta jäljestystä kulmalle, mikä otetaan tarkistaen. Toinen osuus hyvää jäljestystä kulmalle, missä myös katkos. Tekee ensin pienen lenkin katkon päällä ja suurentaa sitä niin, että toisella lenkillä nopeasti löytää seuraavan osuuden. Kolmannella osuudella tekee osuuden loppupäässä perättäin neljä pientä lenkkiä jäljen sivuun muutoin osuus mallikkaasti, kulma tarkasti. Viimeinen osuus muutoin jäljen päällä, paitsi juuri ennen makausta on jäljen ulkopuolella ja ilmavainulla imuroi nenällään kelaten itsensä makaukselle. Loppu osuus jäljen päällä kaadolle, mikä osoitettiin selvästi. James oli aidosti hyvillään kaadon löytymisestä. Makauksista ensimmäinen ylitetään, loput kolme osoitetaan riittävän hyvin, kelpo suoritus tänään.