MEJÄ-kokeen tulokset
20.05.2018 Ylämaa / Lappeenranta

Koesihteeri 5.1.0 Build Alf.2

Järjestäjä: Tervajoen Metsästäjät
Kokeen ylituomari: Kukkola Asko (646354)
Muut tuomarit:
Kokeen vastaava toimitsija: Suikkanen Jesse (4237970)
Kokeen sihteeri:
Kokeen emäntä: Raili Taskula
Sää:

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Tervajoen Metsästäjät ry. Jälkimaastot olivat Tervajoen metsästäjien ry:n maastot, tukikohtana oli Tervajoen Metsästäjien maja.
Ylituomarina toimi Asko Kukkola (Kouvola). Hän arvosteli koirat jäljillä AVO 1 - 3 ja VOI 4 - 6.
Vastaavana koetoimitsijana oli Jesse Suikkanen (LAPPEENRANTA), joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli riittävän hyvin piilomerkatut.
Sää oli aurinkoinen ja lämmin.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin tuoreeltaan pakastettua hirven sorkkaa. Riistahavaintoina hirvieläimen jälkiä.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi.
Koe päättyi kello

 

AVO-koirat

Ranskanbulldoggiuros, s. Rek. no FI55589/14
Ajwande crono AVO 0
Ikonen Mikko 0 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Mikko Ikonen

Koira tutkii lähtömakauksen. Lähtee rauhallisesti jäljelle ja käyttää etupäässä maa vainua. Kohta aloituksen jälkeen tekee laajan lenkin jäljen ulkopuolelle ja juosten palaa jäljelle ohjaajan tehdessä samoin. Hetken kuluttua poistuu jäljen sisäpuolelle ja pyörii niin kauan että joudutaan palauttamaan jäljelle. Jäljestää pienen pätkän ja pyörii jäljen molemmin puolin. edetään osuuden puoleen väliin ja hukka tilanne toistuu. Ennen ensimmäisen osuuden kulmaa, aikaa on kulunut siinä määrin ja pisteet eivät riitä palkintosijaan, katsoo tuomari kokeen keskeytyksen ajankohtaiseksi. Harjoittelua tarvitaan lisää.

 

Parsonrussellinterrierinarttu, s. Rek. no ER40444/15
Tammenkolon Gunilla AVO -
Kulju Sari 0 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Sari Kulju

Tänään Miinaa ei lähtömakaus pahemmin kiinnosta vaan lähtee jäljelle kuin ohjus erämaahan. Etenee jälkeä maa-sekä ilmavainua käyttäen. Terrimäisesti jäljen päällä siksakaten, liike on hyvin terävää kuin teroitettu lyijykynän kärki. Ensimmäisellä osuudella tehdään yksi isompi lenkki. Osuuden loppupuolella lähellä kulmaa näre pusikossa Miina saa riistan tuoksun ja jälki unohtuu. Joudutaan palauttamaan jäljelle, kulman tuntumaan. Makaus ja kulma edetään vauhdilla yli ja ohi. Jos lähtö muistuttas ohjusta on tässä tapahtunut rypäle pommi. Sellaista sähellystä ja sinkoilua eri suuntiin ei kestä kukaan. ei ees ohjaaja joka keskeyttää kokeen. eipä siinä muuta ollutkaan tehtävissä kun riista vietti voitti ja metsästäminen alkoi. Kaikki muu koiran mielestä sai jäädä.

 

Parsonrussenllinterrierinarttu, s. Rek. no FI27979/17
Tammenkolon Qarma is a bitch AVO 1
Räty Hanna 45 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Hanna Räty

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Laukauksen sietotestissä ohjaaja on kiinni puussa koiran kanssa kuin ennen vanhaan amerikassa valkoihoinen toteemipaalussa. Aikanaan siitäkin selvitään ja eikun paukkua ilmaan. Itse lähtömakaus tutkitaan hyvin. etenee ihan rauhallisesti jälkeä pienellä aalto liikkeellä ja eteneminen muistuttaa helsingin raitiovaunun liikettä. Kiihdytys ja jarrutus, pysähtyminen pysäkille ja taas eteenpäin. Näin siis edetään ensimmäinen osuus. Ensimmäinen kulma tarkasti. Makauksella pää alaspäin tutkien montun pohjalla olevaa tuoksua hyvin. Toisella osuudella jäljestys ote paranee, pysähdykset vähenee. Osuuden lopussa lenkki jäljen sivuun, muutoin hyvin kulmalle mikä pienellä lenkillä makauksen kiertäen, mitä ei siis merkata. Kolmannen osuuden alussa lenkki jäljen sivuun, muutoin tarkasti lähelle kaatoa jonka haistaa ilmavainulla jo kaukaa. Osoittaa kaadon hyvin ja esittelee ylpeänä koko ryhmälle. Tänään sellainen terrimäinen näpsäkkä suoritus, joka tarvitsee jatkossa pientä hiomista.

 

VOI-koirat

Lyhytkarvainen Mäyräkoirauros, s. Rek. no FI34521/14
Badamtam`s habanero VOI -
Valtonen Markku 0 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Valtonen Markku

Rommi saa kunnon kastelun ojassa ennen jäljelle menoa. Aivan lähtömakauksen tuntumassa vaskitsat harrastavat lemmen leikkejä. Rommia se ei hetkauta suuntaan eikä toiseen. Lähtömakauksen tutki hyvin ja lähtee sopiva vauhtiseen maa sekä ilmavainuiseen jäljestykseen. Ennen ensimmäistä makausta tekee lenkin jäljen sivuun joka on hukan rajamailla.Ennen kulmaa sama toistuu ja siitä joudutaan tuomitsemaan hukka. Kulma ulkokautta kaartaen toiselle osuudelle, toinen osuus mukavaa jäljestystä kulmalle missä myös katkos. Kulmalta kaartaa kolmannen osuuden alkuun nopesti. Osuutta edetään hyvin suoran loppupuolelle missä otteet on taas sitä luokkaa, että ohjaaja katsoo viisaammaksi keskeyttää kokeen. Harjoitellen kaadolle jota ei anneta tutkia. Sekös Rommia ottaa päähän ja jurppien kävelee autolle. Makaukset jotka osuuksilla tulee vastaan ennen keskeytystä osoitetaan tänään kaikki hyvin. Rommi oli tänään päättänyt ottaa henkisen yli-otteen ohjaajasta ja tehdä mitä huvittaa......... TAHALLAAN.

 

Cockerspanieliuros, s. 26.02.2012 Rek. no FI21964/12
Davico Wizard Whistler VOI 3
Helle Riitta 25 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Lasse Pienmunne

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 5 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 7 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Jäljestys into pojalla on kova. Tieltä lähtöön poika marmattaa ( VÄH, VÄH ) koko matkan. Itse lähtömakaus osoitetaan hyvin. Etenee jäljellä sopiva vauhtisesti käyttäen maa sekä ilma vainua. ensimmäinen osuus edetään hyvin lähelle kulmaa , missä poistutaan riistan tuoksuja noukkien jäljeltä pois lassen kehoituksista huolimatta hukkaan asti. Palautus juuri ennen kulmaa ja katkoa. Tutkii kulman taustan ja katkon mallikkaasti. Siksakkaa nopeasti toisen osuuden alkuun. Osuus edetään hyvin kulmalle missä kulman takana kaarretaan lenkillä kolmannelle osuudelle. Tämä osuus on lenkkien täyttämä joka sotkee etenevyyttä. Kulmalla tehdään lenkki ja viimeinen osuus on selvästi parempi edeltävää. Kaadolle suoraan minkä osoittaa selvästi. Makauksista kolme ensimmäistä ohitetaan, viimeinen ylitetään. Poika kyllä osaa jäljestää, mutta kaiken kokoinen riista sotkee tänään jäljestys kuvioita.

 

Suomenajokoiranarttu, s. 15.06.2012 Rek. no FI43506/12
Ruunajoen Myrtti VOI 1
Suikkanen Jesse 43 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Hanna Sinkko

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Myrtti saa hyvän ohjatun, hienon lähdön. Tämä ei kuitenkaan Myrtille riitä, vaan näytösluontoisesti ottaa lähtömakauksen uusiksi. Vasta tämän jälkeen suvaitsee lähteä kunnon jäljestykseen. Etenee jälkeä ihanan rauhallisesti, käyttäen maa- sekä ilmavainua. Kaikki mahdolliset hajut perataan maastosta, mitä vastaan tulee. Jopa siinä määrin että kirsussa vilisee muurahaisia jotka aikaan saa aivastuksia. Jokaisella osuudella tehdään pari pientä lenkkiä jäljen sivuun, muutoin hyvin, osuuksia edeten kulmille ja kaatoon. Ensimmäisellä kulmalla katkos jonka selvittää ulkokautta nopeasti.Toinen kulma tarkistus lenkillä ja kolmas samalla lailla. Kaadon haistaa kauempaa ja etenee suoraan sitä tutkimaan. Olemus viestittää että ei yhtään liian aikaisin koska kuumuus verottaa voimia. Makauksista kaksi ensimmäistä osoittaa ja kaksi viimeistä ylittää. Myrtti on Jessen koira, mutta tänään se on kokonaan, Hannan koira.