MEJÄ-kokeen tulokset
20.09.2020 Ylämaa

Koesihteeri 5.1.0 Build Alf.2

Järjestäjä: Kaakkois-Suomen Spanielikerho ry
Kokeen ylituomari: Kukkola Asko (646354)
Muut tuomarit: Helle Riitta (368534)
Kokeen vastaava toimitsija: Piironen Petri (4196385)
Kokeen sihteeri: Hotti Mari (862929)
Kokeen emäntä: Tuula Uimonen
Sää:

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Kaakkois-Suomen Spanielikerho ry. Jälkimaastot olivat Tervajoen Metsästäjien, tukikohtana oli Tervajoen Metsästäjien maja.
Ylituomarina oli Asko Kukkola (KOUVOLA). Hän arvosteli koirat jäljillä AVO 1, 3 ja 5 ja VOI 9, 11 ja 14.
Toisena tuomarina oli Riitta Helle (KOTKA) , joka arvosteli Kaakkois-Suomen Spanielikerhon mejämestaruuskokeen koirat jäljillä AVO 6 - 7 ja VOI 10, 12 - 13 ja 16. Yhdistyksemme mejämestariksi vuonna 2020 palkittiin Kooikerhondje Milfeddyg Uitgelezen Pepinka omistaja Janne Ikäheimonen.
Vastaavana koetoimitsijana oli Petri Piironen (LAPPEENRANTA), joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli riittävän hyvin piilomerkatut.
Sää oli pilvinen mutta lämmin syyssää.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin koeaamuksi sulatettuja hirvensorkkia. Riistahavaintoina useita metsäkanalintuja.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi.
Koe päättyi kello

 

AVO-koirat

Labradorinnoutajanarttu, s. 01.09.2018 Rek. no FI48415/18
Cannonpowder It´s My Life AVO 2
Markus Sari 30 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Sari Markus

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Lähtömakaus härnätään tutkimaan. Aaltoliikkeellä etenevä, lähinnä maavainua käyttävä koira. Lähtee hyvin jäljestämään, mutta osuuden puolessa välissä lähtee riistan tuoksujen perään, edeten hukkaan asti. Hyvin kulmalle, missä makaus ylitetään, kulma tarkasti. Toinen osuus hyvää jäljestystä. Kulma oikaistaan ja pyöritään kulman takana makausta ei merkata, mutta löytää seuraavan osuuden. Viimeinen osuus hyvin kaadolle, minkä osoittaa ja pitää sorkkaa suussaan juuri niin pitkään kuin nopeasti tarvitsee jottai saisi naminsa. Tänään pisteisiin vaikutti etupäässä hukka sekä makausten merkkaamattomuus.

 

kooikerhondjeuros, s. 15.06.2019 Rek. no FI37801/19
Milfeddyg Vaardig Paupinka AVO 2
Kotisalo Liisa 31 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Liisa Kotisalo

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Osoitetaan alkumakuu, mikä tutkitaan hyvin ja lyhyellä liinalla matkaan. Jälkeä edetään reipasta kävelyvauhtia jäljellä tai vähän aaltoillen. Käyttää maa- ja ilmavainua. 1. osuus hyvin lähes kulmalle missä tutkitaan maastoa, jäljen molemminpuolin ja samalla oikaistaan kulma sisäkautta uudelle osuudelle ja makuu jää osoittamatta. 2. osuuden alkupuolella lähtenyt pikkulintu saa verijäljen unohtumaan ja vaatii useamman kehoituksen, että jäljestys jatkuu. Loppuosuus hyvin. Kulma laajalla takalenkillä, makuu hyvin nuuhkien. Viimeisen osuuden alkupuolella lähdetään riistan jäljille ja 1. hukka. Uusi alku. Loppuosuudella yksi tarkistus lenkki. Kaadolle suoraan ja hyvin osoittaen. Hyvä suoritus ensikertalaiselta. Lisää harjoitusta niin hyvä tulee.

 

Viiriäiskoirauros, s. 30.03.2019 Rek. no FI25929/19
Ryssäkosken Niilo AVO 2
Heinonen Tapani 35 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Tapani Heinonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Lähtö tutkitaan erittäin hyvin. Käyttää molempia vainuja jäljestässään. Alku osuus viiriäiskoiraksi yllättävän rauhallinen, mutta matkan edetessä luulot karisee, koska vauhtia lisätään, kuin sika juoksuaan. Ensimmäistä osuutta hyvin maavainulla osuuden puoleen väliin missä peuran jäljet pyörittävät, löytää itsenäisesti jäljen ja lähtee niin vauhdilla että ohjaus naru lähtee lapasesta. Siinä tuli uusi viidenkymmenen metrin rungonjuoksu ennätys. Loppuosuus hyvin kulmalle, missä makausta ei merkata, mutta itse kulma tarkasti. Toinen osuus hienosti kulmalle, missä makaus merkataan, kulma tarkasti. Kolmatta osuutta hyvin vähän matkaa, ja jää haistamaan ilmavainulla ilmaa ja lähtee tuoksun perään edeten hukkaan asti. Loppuosuus parilla pienellä lenkillä kaadolle, minkä osoittaa. Lupaavan oloinen jälkikoira, jolle tänään ensimmäisessä kokeessa riistantuoksu voitti annetun tehtävän.

 

Karkeakarvainen kettuterrierinarttu, s. 29.05.2018 Rek. no FI36200/18
Q´ways Friend Brioche AVO 1
Ruotsalainen Anne 46 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Anne Ruotsalainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Aikanaan laulettiin lastenlaulua jänis istuu maassa torkkuu en, torkkuu en., mikä sul on jänönen kun et pompi hyppele, hyppää pois, hyppää pois, hyppää pois. Miloa ei tarvitse kehottaa hyppimään, vaan tekee sellaisia loikkia että rusakkokin on kateellinen. Makuu merkataan kyllä, mutta lähtee loikkien liikkeelle, into pinkeänä. Onneksi ohjaaja ottaa lähdön uusiksi. Nyt loikat ovat kaksi milliä lyhyemmät, mutta nopeus hitaampaa. Ensimmäinen osuus hyvin kulmalle, missä makaus merkataan, sekä kulma tarkistetaan. Toinen osuus yhdellä pienellä lenkillä kulman viereen joka oikaistaa vähän, makaus jää merkkaamatta. Viimeinen osuus hienosti ilman loikkia kaadolle, minkä osoittaa selvästi. Tänään molempia vainuja käyttävä koira selvitti jäljen sopivan nopeasti. Pisteisiin vaikutti etupäässä viimeisen kulman oikaisu.

 

Kooikerhondjenarttu, s. 09.01.2017 Rek. no FI16611/17
Milfeddyg Uitgelezen Pepinka AVO 1
Ikäheimonen Janne 47 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Janne Ikäheimonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Koira tutkii hyvin alkumakuun. Lyhyellä liinalla matkaan. Jälkeä edetään reipasta kävelyvauhtia aivan jäljellä tai vähän aaltoillen sen molemminpuolin. Käytetään sekä maa- että ilmavainua. 1. osuudella yksi hiukan isompi pyörähdys jäljen sivulla ja toinen pienempi. 2. osuudella 2 laajahkoa tarkastelua ja yksi pieni pyrähdys. 3. osuus hyvin. Kaadolle suoraan mikä osoitetaan hyvin sen nuuhkien ja sille jääden. Makuut osoitetaan hyvin pysähtyen ja nuuhkien. 1. kulma hyvin pienellä takapistolla ja 2. kulma lähes kulman mukaisesti. Hyvä reipas suoritus mistä pisteitä verottaa tarkistelut jäljen sivulla.

 

VOI-koirat

Cockerspanieliuros, s. 12.06.2014 Rek. no FI37913/14
Dazzlingtails Great Expectations VOI 3
Anonen Piia 20 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Pia Anonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 6 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Hyvä rauhallinen ohjattu lähtö. Matkaa taitetaan rauhallista kävelyvauhtia maa- ja ilmaivainulla. 1. osuudella yksi laaja ja yksi pienempi tarkistelu. 1.kulma, jolla katko teettää kovasti töitä eikä jatko selviä, uusi alku veretyksen alusta. 2. osuudella muutama sivulenkki. 2. kulma usealla lenkillä kulman takaa. 3. osuus hyvin kunnes jäljen läheisyydestä lähti pyyparvi herättää lintukoiran sielun ja 2. hukka. Uusi alku ja osuuden lopussa vielä yksi tarkistuslenkki. 3. kulma reilun liinan mitan tarkistuksella. 4. Osuus parilla tarkistuslenkillä. Kaadolle suoraan mikä tutkitaan nuuhkien sille jääden. Makuista 1. & 3. nopea pysähdys ja nuuhkaisu, 2 riittävästi ja 4. osoittamatta. Tänään metsän muut tuoksut kiinnostivat enemmän.

 

Englanninspringerspanielinarttu, s. 08.04.2017 Rek. no FI26937/17
Ancer´s Yours Truly VOI 3
Rummukainen Heli OInonen Marjut 25 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Marjut Oinonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 5 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 7 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Rauhoitetaan ennen alkumakuuta. Pikainen makuun nuuhkaisu ja lyhyellä liinalla ohjaten matkaan. Jälkeä edetään reipasta kävelyvauhtia maa- ja ilmavainua ensimmäinen osuus hyvin. 2.osuuden alun jälkeen siirrytään pääosin ilmavainuun ja tuulinen keli tekee etenemisestä runsaasti aaltoilevaa ja hiukan rauhatonta. 2. osuudella muutama laaja lenkki, samoin 3:lla osuudella ja yksi niistä johtaa aina hukkaan asti. Uusi alku. Viimeinen osuus hyvin paitsi ennen kaatoa mennään jäljen sivulla ja kaadon löytyminen teettää runsaasti töitä. Mutta lopulta se löytyy ja se osoitetaan sille pysähtyen ja nopeasti nuuhkien. 1. kulma jolla katko selviää vaivatta. 2.kulma takakautta laajalla lenkillä. 3. kulma oikaistaan sisäkautta. Makuista 1.&4. vain nopealla pysähdyksellä ja nuuhkaisulla. 2. ja 3. ohi.

 

Cockerspanielinarttu, s. 02.09.2018 Rek. no FI48277/18
Jenlin True Believer VOI 0
Helle Riitta 0 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Lasse Pienmunne

Ohjaaja tutkituttaa lähdön ja koira tottelee. Käyttää molempia vainuja. Lähtee hyvin jäljelle. Heti alussa riistanhajut kiinnostaa, jatkaa itsenäisesti jälkeä. Hyvin kulmalle, missä katkos. Kahdella rengastuksella, nopeasti selvittää itsensä seuraavalle osuudelle. Toinen osuus yli puolen välin, missä linnun hajut miellyttävät koiraa. Ohjaajan vahva kehoitus palauttaa koiran takaisin jäljelle, mutta asia jää noksua jurppimaan. Kulma tarkasti. Kolmas osuus on hidasta ja lenkkien täyttämää. Viimeinen kulma tarkastaen. Neljäs osuus hyvin. Kaikki makaukset merkataan. Tänään koira tietää missä kaato on ja sen eri kulmilta kauempaa osoittaa, mutta ei halua mennä kaadolle ja siksi kaato käyttäytymistä ei voida arvostella.

 

Englanninsringerspanieliuros, s. 21.12.2018 Rek. no FI13289/19
Quadmir`s Moondust VOI 1
Paunonen Asssi 43 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Assi Paunonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koira rauhoitetaan ennen makuuta. Sitten ohjaaja pitää huolen että kirsu käy maassa nennkuin on lupa lähteä. Hyvin ohjaten matkaan. Jälkeä edetään rauhallista kävelyvauhtia hyvin jarrutettuna innoskasta koiraa. Molemmat vainut käytössä. Kaikki osuudet hyvin jäljen päällä aaltoillen. Kaadolle tullaan hiukan sivussa tuulen painaessa hajua sivulle. Kaadosta hiukan ohi mutta palaa kuitenkin kaadolle sen hyvin osoittaen ja omien. 1. kulma lähes kulman mukaisesti, 2. kulma jolla katko teettä töitä mutta jatko löytyy. 3. kulma pienellä takalenkillä. Makuista 1. & 4. nopealla pysähdyksellä ja nuuhkaisulla, 2. osoitetaan riittävästi ja 3. ohi. Hyvä suoritus nuorelta jäljestäjältä ensimmäisellä voi-jäljellä.

 

Englanninspringerspanieliuros, s. 21.02.2009 Rek. no FI19292/09
Ancer´s Othello VOI 1
Paunonen Marko 44 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Marko Paunonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Rauhoitus ennen makuuta, sitten luvalla tutkitaan ja lyhyellä liinalla ohjaten matkaan. Jälkeä edetään rauhallista kävelyvauhtia aivan jäljellä tai aaltoillen sen molemminpuolin. Käytössä maa- ja ilmavainu. 1. osuus hyvin. 2. osuudella vain yksi pieni pyörähdys, 3. osuudella yksi hiukan laajempi tarkistus ja 4. osuus hyvin. Kaadon tuoksun tuo tuuli jo hyvissä ajoin ja sinne haarukoidaan kirsu pystyssä, se osoitetaan hyvin. 1. kulma jolla katko veretyksen loppuun ja parilla lenkillä jatkoon. Normikulmat kulman mukaisesti. Makuista 1. osoitetaan hyvin, 2. ja 4.ohi. 3. nopealla pysähdyksellä ja nuuhkaisulla. Hyvä rauhallinen suoritus veteraanilta mitä himmentää makuiden ohittelu.

 

Sileäkarvainennoutajanarttu, s. 25.04.2016 Rek. no FI30559/16
Metsävirnan Blue Windflower VOI 1
Siikonen Heli 44 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Heli Siikonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Hyvin tutkittu lähtö. Käyttää molempia vainuja. Ensimmäinen osuus kahdella pienellä lenkillä kulmalle, mikä hyvin seuraavalle osuudelle. Toinen osuus toisinto edeltävästä. Kulmalla katkos, mikä kulmalta käännytään seuraavan osuuden suuntaan ja kaartaen jäljelle, mitä edetään hyvin kulmalle ja vähän yli tehden lenkin kulman viereen. Viimeinen osuus hienosti kaadolle mikä osoitetaan. Makauksista kolme osoitetaan yksi yli. Tänään miellyttävä jälkikoira jolle tänään pisteisiin vaikuttaa makaus, kulma ja lenkit.

 

Kultainennoutajauros, s. 21.09.2015 Rek. no FI52411/15
Kasion Sol A Sol VOI 1
Siltanen Leena 48 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Leena Siltanen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Lähtö tutkitaan erittäin hyvin ja lähdetään maa- sekä ilmavainuiseen jäljestykseen. Osuudet hyvin, jokaisella tehdään yksi pieni lenkki jäljeltä. Ensimmäinen kulma tarkasti. Toisen kulman katkos selvitetään nopeasti rengastaen. Kolmas kulma tarkistaen. Kaikki makaukset merkataan. Hieno jälkikoira, jonka pisteisiin vaikutti muutama pieni lenkki.