MEJÄ-kokeen tulokset
27.05.2018 Suokumaa, Joutseno

Koesihteeri 5.1.0 Build Alf.2

Järjestäjä: Kaakkois-Suomen Spanielikerho ry
Kokeen ylituomari: Pekkarinen Esa (717282)
Muut tuomarit: Myllynen Mari (961589)
Kokeen vastaava toimitsija: Piironen Petri (4196385)
Kokeen sihteeri: Hotti Mari (862929)
Kokeen emäntä: Tuula Ensala
Sää:

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Kaakkois-Suomen Spanielikerho ry. Jälkimaastot olivat Joutsenon Metsästäjien ja Kari Ravattisen, tukikohtana oli Joutsenon Metsästäjien maja.
Ylituomarina oli Esa Pekkarinen (RUOTSINPYHTÄÄ). Hän arvosteli koirat jäljillä AVO 1 - 4 ja VOI 11. Kokeessa hylättiin jälki VOI 12, koska oppaan loukkaantumisen vuoksi tuomari ei voinut arvostella peitteisessä maastossa ollutta hyvin piilomerkattua jälkeä. Jäljellä starttasi fieldspanieli Noblefield´s Be-Pop-A- Lula FI19745/13.
Toisena tuomarina oli Mari Myllynen (NEUVOTON) arvostellen koirat jäljillä AVO 5 - 8 ja VOI 9 - 10.
Vastaavana koetoimitsijana oli Petri Piironen (LAPPEENRANTA), joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli riittävän hyvin piilomerkatut.
Sää oli aurinkoinen.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin tuoreena pakastettuja, koeaamuksi sulatettuja hirvensorkkia. Riistahavaintoina metsäkanalintuja, lisäksi runsaasti jälkiä ja jätöksiä.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi.
Koe päättyi kello

 

AVO-koirat

Cockerspanielinarttu, s. 25.07.2015 Rek. no FI43895/15
Dazzlingtails Inside Joke AVO 0
Ensala Tuula & Inkinen Pirkko 0 pistettä

Tuomari: Myllynen Mari (961589), ohjaaja Satu Inkinen

Koira tutkii lähtömakauksen josta hyvin ohjattuna sopivavauhtiseen jäljestykseen maa- ja ilmavainua käyttäen. Ensimmäinen osuus mennään runsaasti pyörähdellen ja tarkistellen, joista yksi aiheuttaa paluujäljen, ensimmäinen hukka. Uusi alku, ensimmäinen makaus huolellisesti merkaten, kulma hyvin. Toinen osuus kaarrellen ja pyörähdellen, toinen makaus huolellisesti merkaten, kulma rengastaen. Kolmas osuus alkaa tehden tarkisteluja, koira ajautuu sivuun, sieltä vielä palaten, mutta otetaan paluujälki, toinen hukka. Uusi alku, matka jatkuu tehden tarkisteluja, mutta osuuden puolivälissä aika tulee täyteen ja tuomari keskeyttää kokeen. Ensimmäisessä kokeessa ollutta koiraa metsä pyöritti tänään urakalla, mutta koirassa on selkeästi potentiaalia erinomaiseksi jäljestäjäksi kokemuksen karttuessa.

 

Mäyräkoira, lyhytkarvainennarttu, s. 02.06.2017 Rek. no FI36039/17
Keski-maan Onkaloinen AVO 0
Pio Ritva 0 pistettä

Tuomari: Myllynen Mari (961589), ohjaaja Ritva Pio

Koira rauhoitetaan lähtömakaukselle, josta ohjattuna rauhalliseen maa- ja ilmavainuiseen jäljestykseen. Alkuosuus menee jälkitarkasti kunnes ajaudutaan jäljen sivuun ja alkaa myyräjahti. -1. hukka. Uusi aloitus loppuosuus jäljellä tai sen tuntumalla. 1. makauksesta koiranmitalla ohi, kulma suunnantarkistuksella. 2. osuus jälkitarkkaa, kunnes jäljen vierestä lähtee iso lintu, jonka perään koira haluaa. -2. hukka. Uusi alku, koira etenee aaltoillen jäljen molemmin puolin, 2. makauksesta ohi ja määrätietoisesti jatkaen aina 3. hukkaan saakka. Tuomari keskeyttää kokeen. Harjoitellen kaadolle. Tänään metsä voitti verijäljen. Lisää vain harjoitusta, koira osaa kuitenkin jäljestää halutessaan.

 

Fieldspanielinarttu, s. 17.03.2016 Rek. no FI22944/16
Noblefield´s Earth Laughs In Flowers AVO 0
Aarnio Anna-Leena ja Vaskelainen Tiia 0 pistettä

Tuomari: Pekkarinen Esa (717282), ohjaaja Anna-Leena Aarnio

Alkumakuu tutkitaan ja reippaasti jäljelle, mutta kauaa ei edetä kun koira vaihtaa jäljen häntä heiluen riistanjälkiin, joita seurataan määrätietoisesti, josta hukka. Uusi alku, suoraviivaisesti kulmalle, jossa makuu osoitetaan hidastaen ja laajalla takalenkillä uudelle osuudelle, jota edetään aaltoillen ja riistanjälkiä tarkastellen toiselle kulmalle. Makuu osoitetaan, jonka jälkeen jatketaan suoraan ja aletaan maavainulla seuraamaan jotain muuta jäljitettävää ja siksi hukka. Uusi alku , mutta jäljestyksen kohde vaihtuu taas hetken päästä ja tuomari keskeyttää kokeen. Harjoitellen kaadolle. Tänään riista kiinnosti jäljestäjää verijälkeä enemmän.

 

Pesukarhukoiranarttu, s. 11.02.2013 Rek. no FI19006/13
Necku Coon Crazy AVO 3
Savolainen Heidi 22 pistettä

Tuomari: Myllynen Mari (961589), ohjaaja Heidi Savolainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 2 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Koiralle osoitetaan alkumakaus, josta ohjattuna ilma- ja maavainuiseen jäljestykseen reippaalla vauhdilla. Ensimmäisellä osuudella tehdään osin tuulen vaikutuksesta yksi laaja ja muutama pieni tarkistuskaarros, muutoin jäljellä tai tuntumalla. Ensimmäinen kulmamakaus reilusti oikaisten sisäkautta toiselle osuudelle. Pian ajaudutaan jäljen sivuun sinne jääden, ensimmäinen hukka. Uusi alku, hetki hyvin, kunnes lähdetään tarkistamaan jäljen sivuun, sieltä palaten, mutta paluujäljelle, toinen hukka. Uusi alku. Hyvää jäljestystä, toinen makaus nippa nappa ohi, kulma pienellä takakaarteella. Kolmas osuus jäljellä tai tuntumalla. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Tänään pisteisiin vaikuttaa kaksi hukkaa, ensimmäinen kulmamakuu, toinen makuu ja tarkistelut. Ensikertalainen osoitti, että taitoa löytyy. Kokemuksen karttuessa tulevat pisteet varmasti paranemaan.

 

Cockerspanieliuros, s. 12.06.2014 Rek. no FI37913/14
Dazzlingtails Great Expectations AVO 3
Anonen Piia 25 pistettä

Tuomari: Pekkarinen Esa (717282), ohjaaja Pia Anonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Alkumakuu tutkitaan ja lähdetään ilmavainuiseen jäljestykseen. Ensimmäinen osuus edetään hakkuun laitaa ja koira tekee runsaasti tarkistuksia jäljen molemmin puolin. Kulma tarkasti, makuu osoitetaan. Toista osuutta edetään puolen välin tuntumaan kun koira poistuu määrätietoisesti sivuun, josta hukka. Puoliavoimella rinteellä koira hakeutuu varjoon, eikä kehoituksista huolimatta jäljestä, hukka. Uusi alku ja pian päästään metsän sisään ja jäljestys saa runsaasti uutta puhtia. Kulma tarkasti, makuu ylitetään. Kaadolle, joka kiinnostaa. Tänään kuuma keli ja tuulet aukon reunalla kiusasivat jäljestäjää.

 

Cockerspanielinarttu, s. 19.02.2015 Rek. no FI20973/15
Dazzlingtails Hotti Hotimpi Hottis AVO 2
Piironen Petri 37 pistettä

Tuomari: Pekkarinen Esa (717282), ohjaaja Petri Piironen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Alkumakuu tutkitaan. Alkaa tarkka hyvin jälkeä pitkin etenevä, pääosin ilmavainuinen jäljestys. 1. kulma narunmittaisella takalenkillä. Toinen osuus suoraviivaisesti, kulma pienellä takalenkillä. Viimeisellä osuudella koira jää tarkkailemaan etumaastoa ja hakee vieraita jälkiä hieman sivussa jälkeä. Koira palaa jäljelle itsenäisesti. Koira kuitenkin ohittaa kaadon ja jatkaa kohti tietä, josta hukka. Uusi alku ja suoraan kaadolle, jota jäädään tutkimaan.Makuista yksi osoitetaan hyvin, toisella makuulla koira pysähtyy, mutta nuuhkaisee makuuta vain hätäisesti. Osaava jäljestäjä, jolle tapahtui kaadolla työtapaturma.

 

Cockerspanieliuros, s. 12.06.2014 Rek. no FI37912/14
Dazzlingtails Gentleman Like Daddy AVO 1
Hotti Mari Hotti Kosti 44 pistettä

Tuomari: Pekkarinen Esa (717282), ohjaaja Mari Hotti

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 2 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Alkumakuu tutkitaan, alkaa reipas aaltoillen etenevä ilmavainuinen jäljestys. Koira tarvitsee alkuun pari innostavaa kehoitusta, mutta sitten jäljestys on itsenäistä ja varmaa. 1. kulma tarkasti, makuu osoitetaan. Toisella osuudella jäädään hetkeksi syömään heinää, jolloin ohjaaja taas muistuttaa tehtävästä. Toiselle kulmalle tullaan ulkokautta kaartaen, makuu osoitetaan. Viimeisellä osuudella ojan ylitys teettää enemmän työtä, mutta tarpeiden teon jälkeen sekin selviää. Kaadolle suoraan. Kaato tutkitaan nopeasti, mutta koira voisi olla kiinnostuneempi siitä. Osaava jäljestäjä, jolla kokemus tuo varmuutta ja tarkistelut vähenevät.

 

Cockerspanieliuros, s. 19.02.2015 Rek. no FI20977/15
Dazzlingtails Hoccuspoccus AVO 1
Räsänen Noora 44 pistettä

Tuomari: Myllynen Mari (961589), ohjaaja Noora Räsänen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koiralle osoitetaan lähtömakaus, josta ohjattuna maa- ja ilmavainuiseen jäljestykseen ihanteellisella vauhdilla. Ensimmäisellä osuudella muutama tarkisteluja, muutoin jäljellä tai tuntumalla. Ensimmäinen makaus merkaten, kulma menee hieman laveaksi. Toisella osuudella kallioalue haastaa koiraa, mutta sen selvittää laajemilla tarkistuksilla. Toinen makaus merkaten, kulma hieman pitkällä takakaarteella. Kolmannella yksi kaarre ja ojan ylitystä haetaan useammalla lenkillä, mutta senkin lopulta itsenäisesti ratkaisten, muutoin jäljellä tai tuntumalla. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Tänään pisteisiin vaikuttaa tarkistelut ja hieman molemmat kulmat. Oikein kelpo suoritus ensikertalaiselta.

 

VOI-koirat

Cockerspanieliuros, s. 08.11.2013 Rek. no FI10473/14
Triplet Finlandia VOI 3
Suikkanen Jesse 23 pistettä

Tuomari: Myllynen Mari (961589), ohjaaja Jesse Suikkanen

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 2 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Koiralle näytetään alkumakaus, josta ohjattuna maa- ja ilmavainuiseen jäljestykseen maastoonsopivalla vauhdilla. 1. osuus jälkitarkkaa 1. makaukselle asti, jonka merkkaa, mutta pian poistutaan jäljeltä tekemään hakua. -1. hukka. Uusi alku, loppuosuus jäljellä tai sen tuntumalla. 1.kulma taustan tarkastuksella. 2.osuudella muutamia tarkistuslenkkejä, 2.makaus nopeasti merkaten, 2.kulma tarkasti. 3. osuus kaarteluin, 3. makaus nopeasti merkaten, 3.kulma, jolla katko, oikaistaan uudelle osuudelle. 4.osuus kaarrellen, 4. makaus merkaten. Juuri ennen kaatoa jäljen sivuun tekemään hakua -2.hukka. Uusi alku, kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Tänään pisteisiin vaikuttaa 2 hukkaa, 2. ja 3. makaus, oikaistu katko ja tarkistelut. Tänään riista häiritsi osaavaa jäljestäjää.

 

Cockerspanielinarttu, s. 21.07.2014 Rek. no FI43429/14
Ancer´s Victoria´s Secret VOI 2
Räsänen Noora 32 pistettä

Tuomari: Myllynen Mari (961589), ohjaaja Noora Räsänen

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Koira tutkii lähtömakauksen josta hyvinohjattuna pääosin ilmavainuiseen rauhalliseen jäljestykseen. 1. osuus tuulen vaikutuksesta jäljen sivulla, kuitenkin käyden merkkaamassa makuun. 1. kulma , jolla katko selviää helposti kaartaen lopusta alkuun. 2. osuus jäljellä tai tuntumalla , yksi tarkastuspisto jäljen molemmin puolin. 2. makuu merkaten, 2. kulma ei selviä, vaan koira jatkaa kulmalta määrätietoisesti suoraan aina hukkaan saakka. Uusi alku 3. osuudelta. Jäljestys muuttuu levottomaksi ja osuudella tehdään useita rengastuksia. Makaus merkaten, kulma teettää työtä mutta selviää. 3. osuus tuulen vaikutuksesta sivussa, makaus ohi. Pienen vilvoittelun jälkeen kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Pisteisiin vaikuttaa tänään 2. kulmalla tehty hukka, ohitettu makaus, hieman työläs 3. kulma ja tarkastelut. Osaava jäljestäjä, jolle sattui harmittava työtapaturma.

 

Cockerspanielinarttu, s. 23.11.2010 Rek. no FI11695/11
Dazzlingtails Born To Be Loved VOI 2
Piironen Petri 32 pistettä

Tuomari: Pekkarinen Esa (717282), ohjaaja Petri Piironen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Alkumakuu tutkitaan, jonka jälkeen alkaa rauhallinen jäljen tuntumassa etenevä ilmavainuinen jäljestys. Ensimmäisellä ja viimeisellä osuudella suurehkot tarkastukset, joilta palataan itsenäisesti. Toisen osuuden tarkistuksella koira ajautuu kauas jäljestä ja siitä hukka. Katkokulma ilmavainulla oikaisten, muut kulmat tarkasti. Makuista kaksi osoitetaan ja kaksi ylitetään hidastaen. Kaadolle, jota jäädään tutkimaan. Hyvä suoritus hetken hairahduksesta johtuen.