MEJÄ-kokeen tulokset
10.6.2018 Ruokolahti

Järjestäjä: Kaakkois-Suomen spanielikerho
Kokeen ylituomari: Riitta Helle
Muut tuomarit: Heikki Vesikko
Kokeen vastaava toimitsija: Heli Rummukainen
Kokeen sihteeri: Heli Rummukainen
Kokeen emäntä:
Sää: Puolipilvinen ja lämmin

Ylituomarin kertomus

MEJÄ-kokeen järjesti Kaakkois-Suomen Spanielikerho. Tukikohtana käytettiin metsästysseura Kyttäpoikien majaa Imatran Oritlammella. Maastoina Kyttäpojat Ry:n maastot sekä Pohjois-kulman Erän maastot. Pääasiassa piilomerkatut jäljet oli sijoitettu kokeeseen sopiviin maastoihin. Kaatoina käytettiin koeaamuksi sulatettuja hirven sorkkia. Tuomari Riitta Helle arvosteli koirat jäljillä AVO 3-5 ja VOI 8-10. Toisena tuomarina Heikki Vesikko arvosteli koirat jäljillä AVO 1-2 ja VOI 6-7. Haulikolla ammutussa laukauksensietotestissä hyväksyttiin kaikki koirat, eikä tunnistusmerkinnöissä ollut huomautettavaa. Riistahavaintoina riistalintuja, hirvenjälkiä sekä näköhavaintona karhu. Jäljillä opastus oli asianmukaista ja kokeen järjestelytkin toimivat moitteetta koetoimikunnan ja vastaavan koetoimitsijan Heli Rummukaisen johdolla, unohtamatta Kari Falkenbergin työtä jälkien suunnittelussa. Koe päättyi klo

 

AVO-koirat

Owczarek Podhalanski, uros, s. 25.10.2011 Rek. no FI56933/11
Snowy Coats Gust From The North AVO 0
Velling Mia  

Tuomari: Riitta Helle, ohjaaja Mia Velling

Koira tutkii omatoimisesti alkumakuun ja sitten lyhyellä liinalla matkaan. Jälkiura edetään pääosin maavainulla jälkiuralla tai sen välittömässä läheisyydessä. Ensimmäisellä osuudella tehdään pari pientä sivupistoa. 1. kulman mukaisesti ja makuu osoitetaan erinomaisesti. Pian kulman jälkeen poistutaan jäljen ulkopuolelle maastoa tarkastemaan ja 1. hukka. Uusi alku. Koko toisen osuuden ajan pyöritään runsaasti eikä jälkeä haluttaisi edetä. Näin ennen toista kulmaa saadaan kasatuksi 2 ja 3 hukka näin koe keskeytyy ja mennään harjoitellen kaadolle, joka osoitetaan hyvin. Tänään metsän "ison riistan" tuoksut olivat liikaa aloittelevalle jäljestäjälle.

 

Englanninspringerspanieli, narttu, s. 8.4.2017 Rek. no FI26937/17
Ancer's Yours Truly AVO 3
Rummukainen Heli ja Oinonen Marjut 24 pistettä

Tuomari: Riitta Helle, ohjaaja Marjut Oinonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Koiraa rauhoitellaan ennen alkumakuuta. Sitten makuu tutkitaan pikaisesti ja ohjaten matkaan. Jälkeä edetään pääosin maavainulla poukkoillen ja aaltoillen jäljen molemmin puolin. 1 & 2 osuus hyvin mutta 3 osuudella noin puolivälistä poistuu riistan jäljille aina 1 hukkaan asti. Uusi alku ja hyvin lähes kaadolle asti. Mutta risteävä riistapolku houkuttaa ja 2. hukka. Uusi alku. Kaadolle suoraan mitä osoitetaan haistellen ja viereen jääden. 1. kulma taustan tarkistuksella ja makuu osoitetaan pikaisesti haistellen ja nopealla pysähdyksellä. 2. kulma kulman mukaisesti, makuulle seisahtuen, mutta kirsu etsii uutta tuoksua ilmasta ja maukuu jää osoittamatta. Tänään riistanhajut viekoittelivat verijälkeä enemmän.

 

Amerikankettukoira, uros, s. 17.6.2016 Rek. no ER39851/16
Kettumiehen Milo AVO 2
Asikainen Mika 31 pistettä

Tuomari: Riitta Helle, ohjaaja Mika Asikainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Koiralle näytetään alkumakuu, mikä nuuskaistaan pikaisesti ja lyhyellä liinalla ohjaten matkaan. Matkaa taitetaan pääsääntöisesti maavainulla aaltoillen jäljen molemmin puolin. Ensimmäisellä osuudella tehdään yksi hiukan isompi tarkistelu jäljen sivulla, samoin 3. osuudella. Toisella osuudella tehty johtaa aina ensimmäiseen hukkaan asti. Kaadolle tullaan suoraan ja se osoitetaan nuuhkaisemalla ja vierelle jääden. Molemmat kulmat oikaistaan sisäkautta ja näin makuutkin jäävät osoittamatta. Vähän vauhtia alas niin tarkkuuskin varmaan paranee. Muutoin ihan mukava suoritus ensikertalaisilta.

 

Sileäkarvainen Noutaja, uros, s. 25.4.2016 Rek. no FI30558/16
Metsävirnan Silver Foxglove AVO 2
Hulkkonen Anu ja Pulkkinen Arttu 38 pistettä

Tuomari: Heikki Vesikko, ohjaaja Anu Hulkkonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Lähtömakauksen verta nuolaistaan, lähdettiin nopeasti jäljelle. Ensimmäinen osuus ilmavainuisena siksak kuviolla 1. makuulle joka osoitettiin selvästi nuuhkimalla. 2. osuuden puolivälissä vietti hetken piehtaroiden. 2. kulma 1. kulman toiminnoilla. 3. osuuden puolivälin jälkeen poistuu hiukan vasemmalle, palaa sieltä kohtuu ajassa. Saavutaan kosteille ojille, joissa kastauduttiin useamman kerran eikä ollut halua jäljestykseen. Viiteen minuuttiin tuomittiin hukka. Edettiin siitä kaadolle jolle pysähtyi nuuhki ja jäi paikalleen.

 

Cockerspanieli, uros, s. 12.6.2014 Rek. no FI37913/14
Dazzlingtails Great Expectations AVO 1
Hotti Mari 44 pistettä

Tuomari: Heikki Vesikko, ohjaaja Pia Anonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 2 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Lähtö osoitettiin, jonka jälkeen tutkittiin veretys sekä lähdettiin maavainuisesti reippaasti jäljelle. 1. osuus täysin jälkitarkasti makuulle, jossa 0,5m halkaisijalla kierros ympäri pysähdys, nuuhkiminen ja lähtö 2. osuudelle jonka loppupäässä 2 etsintä rengastusta jälken tuntumassa ja siitä edettiin kakkoskulmalle pysähtymään ja nuuhkimaan. 3. osuus yhtä tarkastusta lukuunottamatta kaadolla, jolle pysähtyy, nuuhkii odottaa hetken aikaa ja poistuu.

 

 

VOI-koirat

Cockerspanieli, uros, s. 8.11.2013 Rek. no FI10473/14
Triplet Finlandia VOI 3
Suikkanen Jesse 20 pistettä

Tuomari: Riitta Helle, ohjaaja Jesse Suikkanen

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 4 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 6 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Koira rauhoitetaan ennen alkumakuuta. Sitten makuu tutkitaan ja ohjaten matkaan. Jälkiuraa edetään lähinnä maavainulla. Etenemistyyli on tänään vähän kuin piiripieni pyörii ja silleen. Vähän matkaa suoraan, ympyrä ja jne. Jokaisella osuudella tehdään lisäksi vielä muutamia isompia tarkasteluita. 1. ja 2. normaalikulma taustan tarkastuslenkillä. 3. kulma jolla katko ei selviä kun keskittyminen menee linnun jälkien tarkasteluihin 1. hukka, uusi alku veretyksen alusta. Kaadolle tullaan suoraan mikä osoitetaan hyvin. Makuista 1. ja 4. jää osoittamatta ja 2. & 3. osoitetaan nuuhkaisulla ja pikaisella pysähdyksellä. Tänään koiruutta kiinnosti vereä enemmän muut metsän tuoksut. Lisäksi pieni ajan ylitys vaikuttaa tänään lopputulokseen.

 

Cockerspanieli, narttu, s. 21.7.2014 Rek. no FI43429/14
Ancer's Victoria's Secret VOI 2
Räsänen Noora 33 pistettä

Tuomari: Heikki Vesikko, ohjaaja Noora Räsänen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Lähtö osoitetaan, siinä nuuhkaisu, ohjataan krepille. Aloittaa siitä maavainuisen jälkitarkan, sopivavauhtisen jäljestyksen, osoittaa makuut pysähtymällä ja nuuhkimalla. Pysähtyy 1. kulmalla, katkokulma, hakee lähtöä seuraavalle osuudelle, lähtee paluujäljelle, saa hukan. Ohjataan 2. osuudelle , jäljestää sen ja seuraavat osuudet jäljellä kaivaten silloin tällöin jäljestys kehoitusta, oikaisee jäljellä olevat kulmat, pysähtyy kaadolle nuuhkien ja jää paikoilleen.

 

Cockerspanieli, narttu, s. 8.9.2013 Rek. no FI49990/13
Delichon Flying Adder VOI 2
Härkönen Kati 36 pistettä

Tuomari: Riitta Helle, ohjaaja Kati Härkönen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Koira rauhoitetaan ennen alkumakuuta. Makuu tutkitaan ja rauhallisesti valjaista ohjaten matkaan. Jälkeä edetään maavainulla aivan jälkiuralla tai sen välittömässä läheisyydessä. Noin 1. osuuden puolivälissä koiran olemus ja työskentely muuttuu, kun törmätään jäljen ylittäviin tuoreisiin karhunjälkiin. Jälkiä tutkitaan ja ollaan varuillaan. Huomio menee karhunjälkiin ja jäljestys ei jatku 1. hukka. Uusi alku vähän kauempaa, loput osuudet edetään välillä reippaammin ja välillä karhun läheisyyttä aistien, muutaman tarkistuspiston tehden. Kaadolle suoraan mikä osoitetaan hyvin. 1. kulma kulman mukaisesti. 2. kulma jolla katko veretyksen loppuun, tausta tarkistaen ja uudelle osuudelle kaarroksella.3. kulma takalenkillä. Makuista kolme ensimmäistä osoitetaan hyvin ja viimeinen ohittuu. Hieno suoritus koiruudelta maastossa, minne sorkkaa vietäessä paineli naaraskarhu.

 

ESS, uros, s. 21.2.2009 Rek. no FI19292/09
Ancer's Othello VOI 2
Paunonen Marko 37 pistettä

Tuomari: Heikki Vesikko, ohjaaja Marko Paunonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Reipas lähtö edetään maavainulla ja osin ilmavainulla pääsääntöisesti jäljen päällä. Runsaat hirvenjäljet aiheuttaa ajoittaain tarkistuksia. Makuut löytyi, niiden osoitus saisi olla pidempiaikaista, kulmissa käännös jälkitarkasti.Poistuu 2. osuudella määrätietoisesti pois jäljeltä, saa hukan. Pysähtyy kaadolle, nuuhkii ja osoittaa katseellaan kaadon.

 

Mäyräkoira, pitkäkarvainen, narttu, s. 28.5.2016 Rek. no FI37652/16
Entice Mini Honeybun VOI 1
Rummukainen Heli 44 pistettä

Tuomari: Riitta Helle, ohjaaja Heli Rummukainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koiralle osoitetaan alkumakuu, missä seistään topakasti etutassut makulla kirsu kohti jälkeä, muttei käy makuulla. Sitten lyhyellä liinalla ohjataan matkaan. Maa- ja ilmavainua käyttäen edetään jälkiuralla tai alltoillen jäljen molemmin puolin. Kaikilla osuuksilla tehdään muutamia pieniä sivutarkistuksia. 1. ja 3. kulma tehdään kumpainenkin laajoilla takalenkeillä.2. kulma jolla katko veretyksen loppuun ja laajalla lenkillä kulman tausta tarkistaen ilmavainulla uuden veretyksen alkuun ja seuraavalle osuudelle. Makuista 1., 2. ja 3. osoitetaan riittävästi. 4. napataan vain hiukan vauhtia hidastaen, Kaadolle suoraan mikä osoitetaan hyvin. Hyvä äänetön suoritus.