MEJÄ-kokeen tulokset
12.09.2021 Ylämaa

Koesihteeri 5.1.0 Build Alf.2

Järjestäjä: Kaakkois-Suomen Spanielikerho ry
Kokeen ylituomari: Kukkola Asko (646354)
Muut tuomarit: Helle Riitta (368534)
Kokeen vastaava toimitsija: Suikkanen Jesse (4237970)
Kokeen sihteeri: Hotti Mari (862929)
Kokeen emäntä: Tuula Ensala
Sää:

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Kaakkois-Suomen Spanielikerho ry. Jälkimaastot olivat Tervajoen Metsästäjien, tukikohtana oli Tervajoen Metsästäjien maja.
Ylituomarina oli Asko Kukkola (KOUVOLA), joka arvosteli Kaakkois-Suomen Spanielikerhon mejämestaruuskokeen koirat jäljillä VOI 5-10. Yhdistyksemme mejämestariksi vuonna 2021 palkittiin Cockerspanieli Jenlin True Believer omistaja Riitta Helle (KOTKA).
Toisena tuomarina oli Riitta Helle (KOTKA) , koirat jäljillä AVO 1-4, VOI 11-12.
Vastaavana koetoimitsijana oli Jesse Suikkanen (LAPPEENRANTA), joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Mejäkoetoimitsijaharjoitelun suoritti Mari Hotti (862929) (LAPPEENRANTA) hyväksytysti.
Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli riittävän hyvin piilomerkatut.
Sää oli pilvinen ja vähän sateinen syyssää.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin koeaamuksi sulatettuja hirvensorkkia. Riistahavaintoina useita metsäkanalintuja.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi.
Koe päättyi kello

 

AVO-koirat

Walesinspringerspanieliuros, s. 07.12.2017 Rek. no FI11986/18
Milfeddyg Prunus Padus AVO 3
Porvari Tytti 23 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Tytti Porvari

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 5 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Koira haistelee alkumakuun ja hyvin ohjaten matkaan. Jälkeä edetään pääasiallisesti jäljellä ja välillä hiukan aaltoillen. 1.osuudella yksi pieni sivutarkistus ja kulmalle suoraan. Makuu osoitetaan riittävästi. Matka kuitenkin jatkuu suoraan kulmalta yli. Koira jää pyörimään kulman taakse eikä uusi osuus löydy, 1.hukka. Uusi alku kulmalta. 2. osuus jälleen hyvää jäljestystä toiselle kulmalle. Makuu osoitetaan pikaisesti haistellen ja pysähtyen. Sitten toisinto edelliseltä kulmalta, yli kulmasta ja 2. hukka. Jälleen alku kulmalta ja viimeinen osuus hienosti kaadolle mikä osoitetaan hyvin. Tänään harmittavat työtapaturmat molemmilla kulmilla pilasivat muutoin hyvin suorituksen.

 

Englanninspringerspanieliuros, s. 28.08.2020 Rek. no FI49020/20
Ocean Pitfal You Got The Wow AVO 1
Raskila Arja 40 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Arja Raskila

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Koira tutkii alkumakuun ohjaajan kannustaessa ja hyvin ohjaten matkaan. Jälkeä edetessä jäljellä ja aaltoillen sen molemminpuolin. 1.osuuden alussa yksi hiukan laajempi hakulenkki jäljen sivulle jäljentekijöiden suunnistuspiston johdattelemana kokemattoman, koiran väärille jäljille. Lopulta oikea jälki löytyy. Loppu osuus hyvin kulmalle, missä makuu osoitetaan hyvin, mutta kulma teettää töitä ja siellä pyöritään runsaammin. Lopulta uusi osuus löytyy. 2. osuus hyvin 2:lle kulmalle mikä osoitetaan myös hyvin ja kulmakin ratkeaa, vain minimaalisella pyörähdyksellä 3:nen osuuden alussa pyörähdetään näreikössä pikaisesti ja pariin otteeseen heilutellaan iloisesti häntää ja tutkitaan pyiden jättämää ihanaa aromia varvikossa, mutta palataan itsenäisesti jatkamaan. Kaadolle suoraan sen hyvin osoittaen. Varmuus parani loppua kohden, hyvä suoritus ensikertalaiselta koiralta. Ohjaajan pitäisi luottaa hiukan enemmän koiraan ja jättää ne muutamat turhat kehoitukset pois.

 

Kooikerhondjenarttu, s. 07.06.2013 Rek. no FI50076/13
Czuprynka Bursztynowy Zakatek AVO 1
Kotisalo Liisa 43 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Liisa Kotisalo

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Alkumakuu tutkitaan hyvin haistellen ja kannustaen lyhyellä liinalla matkaan. Alku on empivää ja tuumailevaa ja seisahtuu pian krepityksen jälkeen. Ohjaaja joutuu kannustamaan ja kehoittamaan koiraa saadakseen jäljestyksen jatkumaan. Mutta kun kone käynnistyy niin sitten matka taittuukin reipasta vauhtia jäljellä tai sen läheisyydessä. 1. osuuden puolivälin paikkeilla lähdetään tutkailemaan metsän muuta antia aina hukan rajamaille asti. Loppu jälki meneekin hyvin kaadolle asti mikä osoitetaan hyvin sille jääden ja omien. Makuut merkataan erinomaisesti ja kulmat selviävät vaivatta. Hieno suoritus "riistaretkeä" lukuunottamatta.

 

Novascotinnoutajanarttu, s. 23.12.2019 Rek. no FI15588/20
Magicfox´s Carnival Of Love AVO 1
Elf Pasi 45 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Pasi Elf

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Koira tutkii alkumakuun hienosti ja innokkaasti ohjaajan kannustaessa ja hyvin ohjaten matkaan. 1.osuudella aterioidaan hetki kertaalleen jo syötyä lounasta ja tehdään yksi sivutarkistus lintujen lähtiessä lentoon jäljen sivulta, palaa kuitenkin itsenäisesti. Kulmalle suoraan, makuu erinomaisesti osoittaen. Noppaa uuden osuuden alun, mutta lähtee kuitenkin tekemään laajaa tarkistuslenkkiä kulman ympäri. Uusi osuus löytyy lenkin päätteeksi. Toinen osuus hyvin kulmalle ja makuu osoitetaan jälleen erinomaisesti. Nyt luotetaan itseensä ja suoraan viimeiselle osuudelle, missä tehdään yksi pikku tarkistuslenkki jäljen molemmille puolille. Kaatoa lähestyttäessä ensin uraa myöden hiukan jäljen sivulle missä tuumataan ja haistellaan tovi ilmaa ja päädytään ratkaisuun, että sorkka on tuolla sivulla ja sinne mennään sen hyvin osoittaen ja sille jääden. Hyvä itsenäinen suoritus.

 

VOI-koirat

Kooikerhondjenarttu, s. 09.01.2017 Rek. no FI16611/17
Milfeddyg Uitgelezen Pepinka VOI 3
Ikäheimonen Janne 26 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Janne Ikäheimonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 1 pistettä

Lähtö tutkitaan erittäin hyvin. Lähdetään etupäässä maavainuiseen jäljestykseen. Ihanne ajassa etenevää jäljestystä. Ensimmäinen osuus hienoa jäljestystä puoleen väliin, missä tekee ison lenkin. Katkokulma selviää vaivatta. Toinen osuus hienoa jäljestystä yli puolenvälin, minkä jälkeen tehdään pieniä lenkkejä aina kulmalle asti ja jatketaan yli niin kauas että joudutaaan palauttamaan. Kolmas osuus on tänään paras, ei poikkeamaa jäljeltä. Kulmalta yli ja laaja kaarros takasin jäljelle. Hetken kuluttua hirvienkin jäljet kiinnostavat koiraa ja lenkin jälkeen palaa jäljelle. Loppu osuus hyvää jäljestystä kaadolle, mistä on kiinnostunut. Makuista kolme ensimmäistä merkataan, viimeinen ohitetaan. Tänään pisteisiin ja palkintosijaan vaikuttaa yksi hukka ja tehdyt lenkit.

 

Parsonrussellinterrierinarttu, s. 17.08.2015 Rek. no ER10656/16
Kenkku Hitoksee Mie Romahan VOI 3
Puputti Henna 28 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Tuomas Kaulio

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 7 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Alkumakuu tutkitaan pikaisesti ja lyhyellä liinalla ohjaten matkaan. Matka taittuu reipasta kävelyvauhtia pääasiallisesti jäljellä tai sen läheisyydessä. 1. osuudella yksi tarkistuslenkki. 2.osuudella tehdään parit sivutarkistelut. 3. &4. osuudella parit pienet pistot. Kaadolle suoraan sen omien ja suuhun napaten. 1.kulmalla mikä on normikulma yli ja jäljen taakse pyörimään riistanjäljille ja 1.hukka. Uusi alku. 2.kulma, jolla katko, veretyksen loppuun ja kauas kulman taakse haarukoimaan. Siellä pyöritään kohtalaisen pitkään, mutta lopulta tehdään tarpeeksi laaja kaarros jäljen sivulta ja uusi osuus löytyy. 3. kulma normi sellainen vain liinan mitan takapistolla. Makuista 1.&2. pikapysähdys ja nokanpisto maahan. 3.&4. makaus napataan vain vauhdista. Tänään hukka ja huono makuiden merkkaus pudottavat palkintosijoja.

 

Sileäkarvainennoutajanarttu, s. 25.04.2016 Rek. no FI30559/16
Metsävirnan Blue Windflower VOI 2
Siikonen Heli 30 pistettä

Tuomari: Helle Riitta (368534), ohjaaja Heli Siikonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Alkumakuu tutkitaan ja hyvin ohjaten matkaan. Pian alun jälkeen jäljen sivuun pysähdytään ja tuumaillaan tovi kunnes jatketaan matkaa. Loppuosuus hyvin 1. kulmalle missä katko. Veretyksen loppuun ja taakse. Haarukoidaan taustaa ja sivusta palataan kulmalle ja taas kulmansivulle. Haku näytti kohtalaisen päämäärättömältä , mutta arpominen tuotti tulosta ja uusi osuus löytyi. 2. osuuden loppu hyvin . 2. kulma mikä on normikulma näyttää selviävän helposti, mutta sitten lähdetään pyörimään jäljen ulkopuolelle eikä jatko selviä, 1.hukka. Uusi alku. Osuuden loppu hyvin ja viimeinen kulma selviää helposti. Viimeisellä osuudella pysähdellään ihmettelemään useampaan otteeseen ja matka jatkuu kehoituksella. Kaadolle suoraan mikä osoitetaan hyvin. Makaukset osoitetaan kaikki myös erinomaisesti.

 

Cockerspanieliuros, s. 12.06.2014 Rek. no FI37913/14
Dazzlingtails Great Expectations VOI 2
Anonen Piia 36 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Pia Anonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 2 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Lähtö makuu merkataan hyvin. Käyttää etupäässä maavainua. Jälki kuljetaan ihanne ajassa. Ensimmäinen osuus aivan upeaa jäljestystä kulmalle asti, missä katkos selvitetään nopeasti. Osuuden alussa riistan jälkien tarkastus, osuuden puolessa välissä, jälleen riistan jäljet saavat koiran huomion puoleensa. Ja nyt Otto onkin täpinöissään, koska löydetäänkin hirvien hääjuhlapaikka. Otto tutkii yön tapahtumia tarkkaan ja olisi kait itsekin halunnut olla juhlissa kuokkimassa, koska meno on ollut vauhdikasta varsinkin yö.... ai jai hyvinkin villiä. On siinä viihdytty aamu aurinkoon asti. Vähän kaihoisasti Otto jättää juhlapaikan taakseen, ja jatkaa jäljestystä hyvin kulmalle, minkä tarkastaa. Loput osuudet upeaa jäljestystä. Viimeinen kulma tarkistaen. Kaadon ohittaa metrin päästä ja kehoituksetkaan eivät auta vaan joudutaan palauttamaan jäljelle. Kaato ei hirveästi kiinnosta. Makauksista kolme ensimmäistä osoittaa, viimeisen ylittää. Kaadon ohitus pilasi upean jäljestyksen.

 

Viiriäiskoirauros, s. 25.03.2020 Rek. no FI26211/20
Pahasillan Bitter VOI 1
Suikkanen Jesse 40 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Jesse Suikkanen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 5 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Edeltävällä kerralla koira eli Rommi oli kuin käsikranaatti, sokka irti, ja ohjaaja karjui kitarisat suorana käskyjä. Tänään huutoja ei kuulunut, mutta nyt molemmat oli kuin sokka olisi irti. Äärettömän jänteviä ja jännittyneitä tulevasta jäljestyksestä. Jessellä on hanskat kädessä ja takakeno ihan kuin narun päässä olisi norsu. Ja kyllä narua käsitellään ihan kuin villasikaa vedettäisiin ylöspäin orteen. Metri kerrallaan narua annetaan eteenpäin. Eli metri, niu, metri, niu, metri, niu. Siis ihan oikeasti hanskoista kuuluu kun naru ja hanskat huusi, kirjaimellisesti. Kun kaikki naru on syötetty, alkaa maavainuinen jäljestys, joka on nopeaa ja upeaa. Jäljen päällä kulkemista. Kaikki osuudet siis loistavasti. Ensimmäinen kulma tarkistaen. Toisen kulman katkos nopeasti pääty tarkistaen ja ilmavainulla katko selvitetään erittäin nopeasti. Viimeinenkin kulma tarkistaen. Kaadolle suoraan mikä kruunasi Rommin päivän suorituksen. Erittäin upea jäljestys, mitä pisteellisesti himmentää se, että yhtään makausta ei merkata.

 

Englanninspringerspanieliuros, s. 10.03.2020 Rek. no FI22578/20
Ancer's Öinen Mahti VOI 1
Tirkkonen Outi 42 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Outi Tirkkonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Tutkittu lähtö. maavainua käyttävä koira, joka etenee jälkeä sopivalla vauhdilla. Ensimmäinen osuus yhdellä pienellä lenkillä kulmalle mikä rengastaen. Toinen osuus täysin samanlainen. Katko kulma selvitetään nopeasti. Kolmannella osuudella, vähän isompi lenkki ja sama toistuu kulmalla ja sen tuntumassa. Viimeinen osuus hyvin kaadolle, minkä osoittaa. Makauksesta kaksi osoittaa, yksi ohi ja viimeinen ylitetään. Hyvään jäljestykseen pystyvä koira, jonka pisteisiin vaikuttaa tänään kaksi makausten merkkaamattomuutta, sekä lenkit.

 

Cockerspanieliuros, s. 13.04.2020 Rek. no FI29854/20
Ancer's A Little Devil VOI 1
Haikala Sanna 46 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Sanna Haikala

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Lähtö tutkitaan. Maavainua käyttävä koira, joka etenee jälkeä ihanne ajassa. Ensimmäinen osuus upeasti jäljestäen kulmalle, missä katkos selvitetään tosi nopeasti. Toinen osuus yhtä hyvin kulmalle, minkä tarkasti. Upeaa jäljestystä yli puolen välin, missä riistanjäljet saavat koiran huomion puoleensa. Siinä tehdää lenkki jäljen molemmin puolin. Ohjaajan oikea aikainen kehotus, molemmilla lenkeillä saa, Paten ruotuun ja jäljestys jatkuu hyvin kulmalle, mikä otetaan tarkasti. Viimeinen osuus yhdellä pienellä lenkillä kaadolle, minkä osoittaa selvästi. Kaikki makuut merkataan, upeaa jäljestystä tekevä koira, joka on myös kiinnostunut riistasta. Onneksi ohjaaja oli ajan tasalla ja muistutti mitä työtä tehdään ja Pate oli tänään nöyrä, korjaten toimintaansa. Pisteisiin vaikuttaa kehoitukset sekä lenkit.

 

Cockerspanielinarttu, s. 02.09.2018 Rek. no FI48277/18
Jenlin True Believer VOI 1
Helle Riitta 49 pistettä

Tuomari: Kukkola Asko (646354), ohjaaja Lasse Pienmunne

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Tänään lähtö makuun tutkii ja valtaa Lasse. Noksu joutuu tuuppimaan ja jyräämään Lassen makuulta pois, jotta pystyy näyttämään taitonsa. Käy lähtömakuun merkkaus näinkin. Maavainulla edetään jälkeä, nopeuden ollessa sopiva. Heti osuuden alussa pieni lenkki. Muutoin kaikki osuudet jäljen päällä tai sen välittömässä läheisyydessä edeten. Ensimmäinen kulman katko, selvitetään nopeasti. Loput kulmat tarkasti. Kaadon osoittaa ja kaikki makuut merkkaa. Upea jälkityö.